- Els dies 10, 11, 12 i 13 de març, diferents AFA de Barcelona (inclosa la Coordinadora d’AFA de Gracià) organitzen a les seves escoles (Fluvià, La Sedeta, Rius i Taulet, Xirinacs) una xerrada-col·loqui gratuïta, en col·laboració amb Ecologistes en Acció, sobre «Com créixer saludablement en un món digital», d’informació i sensibilització sobre l’ús dels mitjans digitals en l’àmbit familiar, de l’ensenyament i social, així com de les conseqüències del seu inici precoç i desregulat.
- Compte com a ponents a dos coordinadors de la campanya «Escola Saludable» (escuelasaludable.com) de Ecologistes en Acciò: Javier Zarzuela Aragón (veterà mestre de l’ensenyament públic, escriptor del llibre “STOP TIC INFANCIA, por qué desdigitalizar la escuela” i una de les persones que va participar en el grup d’experts del Ministeri d’Infància i Joventut sobre un entorn digital segur) i Julio Carmona Barros (infermer de salut mental i expert en addiccions tecnològiques).
- Identificaran mites del procés híper-digitalitzador, informaran de les alertes científiques i professionals, repartiran gratuïtament guies educatives de la campanya de 2023 i de 2024, així com orientacions pràctiques per als famílies sobre Smartphone i adolescència (elaborat en 2025 conjuntament amb el grup estatal de «adolescencia libre de móviles»). Hi haurà un temps per al debat en la línia de com generar alternatives i propostes concretes per a desenvolupar en l’àmbit familiar i escolar.
En aquestes tertúlies es procurarà identificar els mites tecnològics d’un procés de hiper-digitalització instaurat de manera acrítica i desregulada i venut com si fos «verd». innocu, immaterial, sostenible i imprescindible. Informaran del coneixement científic actual de les conseqüències negatives del temps d’ús de pantalles i del seu inici precoç: alteracions de la salut mental i física, i les seves implicacions en el desenvolupament cerebral i en els àmbits acadèmic i de l’aprenentatge.
S’informarà de l’actualització, entre altres, de les recomanacions de l’Associació Espanyola de Pediatria (AEP) que des de desembre de 2024 aconsella: Zero pantalles fins als 6 anys, menys d’1 hora/dia de 7 a 12 anys i menys de 2h entre 13-16 anys (inclòs, en tots dos casos, el temps escolar i de deure). En aquest últim període d’edat l’associació pediàtrica no aconsella la introducció del telèfon intel·ligent, proposant, si és el cas telèfons bàsics sense internet.
S’abordarà igualment la important presència en edats primerenques de conductes addictives relacionades amb les TIC. S’informarà de les alertes i denúncies de les tàctiques addictives deliberades i profusament aplicades per la indústria digital.
Es procurarà fer visible els inassumibles costos de les tecnologies digitals per la seva petjada ambiental i climàtica i per la pèrdua de privacitat i el control social, com les denunciades per la pròpia UNESCO i l’Agència de Protecció de Dades.
Es mostraran exemples de mesures de protecció general, de com millorar l’atenció a l’aula i aconseguir competències digitals sense pantalles, així com les experiències de mares i pares enfocades a evitar la pressió social d’una introducció precoç i ‘disruptiva’ de la tecnologia digital en menors. Es facilitaran orientacions pràctiques i es donarà veu a familiars i docents per a explorar com dur-les a terme, a nivell local, alternatives i propostes en aquesta línia.
Entrada lliure i gratuïta fins a completar aforament
El dilluns 10 de març: Escola Fluvià, a les 16,45.
El dimarts 11 de març: Escola La Sedeta, a les 18:00. Us podeu inscriure a ampaescola.lasedeta@gmail.com
El dimecres 12 de març: Escola Rius i Taulet, a les 16:30. Us podeu inscriure a https://www.afasomrius.cat/com-creixer-saludablement-en-un-mon-digital/
El dijous 13 de març: Escola Xirinacs, a les 17:00. Us podeu inscriure a https://qr.me-qr.com/JNZ8JehB