Ecologistes en Acció el divendres 30 de novembre, a les 11 h, va presentar en l’espai la FIGA de L’Hospitalet de LLobregat la campanya “Escola Saludable” (https://escuelasaludable.org), d’informació i sensibilització sobre l’ús dels mitjans digitals en l’àmbit familiar i de l’ensenyament, oberta a la comunitat educativa de L’Hospitalet.
Es va presentar (i lliurarà) la guia per a famílies i docents ‘Créixer saludablement en un món digital’ i la Guia educativa en imatges: ‘Créixer amb pantalles no és igual a progrés’, de la mà de Julio Carmona, coordinador de la campanya, i de Javier Zarzuela Aragón, veterà mestre de primària, activista ecosocial i autor del llibre “Stop TIC INFÀNCIA: PER QUÈ DESDIGITALITZAR L’ESCOLA”.
Aquesta campanya pretén obrir una reflexió en la comunitat educativa de L’Hospitalet sobre la revolució digital que ha estat publicitada com a “verda”, innòcua, immaterial, sostenible i imprescindible:
- Les alertes científiques i expertes sobre les diferents problemàtiques reconegudes d’aquest procés híperdigitalitzador de l’àmbit educatiu i de la societat en els camps de la salut, aprenentatge, ambiental i social.
- Les aportacions i normes de l’àmbit científic, professional i institucional per a un ús dels mitjans digitals que atengui l’edat i la situació de vulnerabilitat més gran de nenes, nens i adolescents (tot postergant/limitant la seva introducció), adreçades a formar persones que afrontin l’ús d’aquesta tecnologia de manera sòbria, biocompatíble, sostenible, ètica i crítica.
En aquest sentit, la idea és identificar els mites tecnològics instaurats en el procés d’hiperdigitalizació que està tenint lloc de forma desregulada. Es va mostrar el coneixement científic actual sobre les conseqüències negatives del temps d’ús de pantalles i del seu inici precoç, associats a alteracions de la salut mental i física, així com les seves implicacions conegudes en el desenvolupament cerebral i en els àmbits acadèmic i de l’aprenentatge.
Es va abordar igualment la important presència en edats primerenques de conductes addictives relacionades amb les TIC. Es donarà veu a les persones expertes que alerten i denuncien tàctiques adictògenes deliberades i profusament aplicades per la indústria digital, com les denunciades davant tribunals nord-americans per associacions de mares, pares i persones afectades. Denúncies actualment secundades per fiscals de 42 estats diferents de Nord Amèrica, contra META (Facebook, Instagram) per posar en risc a salut mental de nenes, nens i adolescents, de manera premeditada.
Es va visibilitzar els inassumibles costos de les tecnologies digitals per la seva petjada ambiental i climàtica i per la pèrdua de privacitat i el control social, com les denunciades per la pròpia UNESCO.
Es va mostrar exemples de les diverses mesures de protecció que s’estan duent a terme en l’actualitat per a evitar la distracció digital i millorar l’atenció a l’aula, així com de les experiències de mares i pares enfocades a evitar la pressió social d’una introducció precoç i ‘disruptiva’ de la tecnologia digital en menors. Es donarà veu a familiars i docents per a explorar com dur a terme, a nivell local, alternatives i propostes en aquesta línia.
Contacteu amb nosaltres (info@escuelasaludable.org) per a presentar aquesta campanya als vostres centres educatius!
Veure també: